Acties Post je eigen initiatief !

Fons Leroy
Gedelegeerd bestuurder“Niets doen zou onze welvaart en ons welzijn schaden. Mogelijke acties zijn: de activering van langdurig werkzoekenden (90.000 mensen in Vlaanderen), maar ook de (her)tewerkstelling van inactieve groepen. Het is aan ons om hen te trainen in de vaardigheden van de 21ste eeuw – samenwerking, digitale skills,… – zodat zij langer en gemotiveerd aan het werk kunnen blijven”.

Marie-Kristine Vanbockestael
Administratrice déléguée“Tegen 2030 zullen 80.000 Waalse werknemers van baan of functie moeten veranderen. En voor de helft van hen zal dit een grote heroriëntatie vereisen. Het is dus noodzakelijk om de evolutie van de beroepen te onderzoeken door specialisten, in het bijzonder bedrijfsleiders, sectorale vertegenwoordigers, rond de tafel te brengen….”. De gedefinieerde vaardigheden worden vervolgens vertaald in opleidingsprogramma’s. Een van de belangrijkste instrumenten om deze aanpak uit te voeren zijn de competentiecentra die de kennis van de beroepen van bedrijven en sectoren doorgeven.

Grégor Chapelle
Algemeen directeurEen reeks maatregelen van Actiris heeft betrekking op “positieve migratie”. “Brussel heeft zijn superdiversiteit als troef”, zegt Grégor Chapelle. En we moeten gebruik maken van de vaardigheden van migranten om de tekorten, die in de studie voorspeld worden, te overwinnen”. 5000 mensen kunnen worden getroffen.

Grégor Chapelle
Algemeen directeurGrégor Chapelle ziet de massale pensioenuitval in Vlaanderen als een kans voor werkzoekenden in Brussel. Op voorwaarde dat ze Nederlands kennen. Actiris wil de Brusselaars aanzetten om Nederlands te leren om op die manier makkelijker werk te vinden op de Vlaamse arbeidsmarkt: 5000 mensen kunnen worden getroffen. Daarom heeft Actiris een proactief beleid op dit gebied: intensieve samenwerking met de VDAB Brussel, taalcheques, een nieuwe e-learning website (brulingua), open voor alle Brusselaars, een communicatiecampagne…

Digital Industries
De bedrijven zullen een charter opstellen waarin de verbintenissen van de sector zijn opgenomen. 3500 mensen kunnen betrokken worden.

Bedrijfsgroep Subcontracting
In het licht van de analyses van de studie “Shaping the future of work” zullen bedrijven die actief zijn in de metaalbewerking opleidingsprogramma’s opzetten die aangepast zijn aan de technische profielen. Het gaat om 1000 mensen.

Pascal Laffineur
CEOOm tegemoet te komen aan de toenemende vraag binnen NRB zelf en zijn dochterondernemingen, maar ook om een antwoord te bieden op het tekort aan ICT-talent in ons land, start de NRB Group met een eerste opleidingsmodule over Java-ontwikkeling voor werzoekenden. Dat is een technologie die in de context van de toenemende digitalisering vandaag zeer gegeerd is op de arbeidsmarkt. Uit de kandidaturen werden 12 stagiairs geselecteerd om deel te nemen aan de eerste opleidingscyclus van 9 maanden. Meer info

Anik Stalmans
CHROOm het tekort aan IT-profielen te verhelpen, heeft Cegeka twee programma’s opgezet.
Switchfully wil mensen met weinig of geen IT-kennis omzetten in efficiënte en enthousiaste softwareontwikkelaars. De ambitie van switchfully is om dit jaar 3 klassen te starten van ong 12 personen. Er wordt aan een groeiplan gewerkt om meer mensen te kunnen opleiden.
Overschakelen naar IT Business Consultancy. Deze laatste heeft tot doel om ERP-experts om te zetten in consultants, in contact met de behoeften van verschillende klanten. Het doel is om 5 mensen per jaar op te leiden, te ondersteunen en te integreren.

Veronique Lumen
HR Director BeluxIn het kader van de Shortage Punch-actie van de Waalse dienst voor arbeidsvoorziening Forem heeft Atos de competentiecentra Technocité en Technobel gevraagd om 24 werkzoekenden die de uitdagingen van de digitalisering willen aanpakken, op te leiden. Atos verbindt zich ertoe om aan het einde van deze opleiding 80% van de deelnemers aan te werven.
De ‘DevOps – Move to Digital’-opleiding omvat zowel theorie als praktijk en wordt gegeven bij Technocité en Technobel. Ook een stage van 9 weken bij Atos zelf staat op het programma. Deze immersieve aanpak biedt de werkzoekenden in opleiding de kans om hun vaardigheden in de praktijk te brengen, maar ook om voeling te krijgen met de werking van het bedrijf.

Thierry Castagne, Yvan Huque, Gisèle Lamboray, Jean-Michel Vanderhofstadt
CEOMet hun acties bereiken de vier Franstalige competentiecentra (Technicity.brussels, Technifutur, TechnoCampus, TechnoCampus TIC) jaarlijks meer dan 38.000 personen en bestrijken ze drie strategieën van ‘Be the Change’: bijscholing van 18.600 personen (werknemers, studenten, leerkrachten), omscholing van 5.600 werkzoekenden en activering of sensibilisering van 14.000 personen (werkzoekenden, kinderen, tieners…).